Zalety zdrowotne kaw
Wokół korzyści zdrowotnych kawy toczy się wiele dyskusji. Mimo że w 1991 roku kawa znalazła się na liście Światowej Organizacji Zdrowia jako czynnik rakotwórczy, obecnie została oczyszczona z wszelkich właściwości rakotwórczych. Stwierdzono bowiem, że spożywanie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, zwłaszcza w porównaniu z używaniem tytoniu. Innymi słowy, kawa jest całkowicie bezpieczna, o ile pijesz ją z umiarem i unikasz okropnych cukrowych napojów. Wi ęcej poniżej!
W tym artykule
Kofeina
Kofeina to substancja w kawie, która nadaje jej gorzki smak. Ponad sześćdziesiąt gatunków roślin zawiera kofeinę w sposób naturalny, w tym herbata i kawa. Zawartość kofeiny w tych roślinach różni się w zależności od czasu zbiorów, metody przetwarzania i pochodzenia. Niektóre herbaty są naturalnie pozbawione kofeiny, ale niektóre zawierają kofeinę syntetyczną, która jest znacznie tańsza w produkcji. W tym artykule omówimy zawartość kofeiny w kawie i herbacie oraz jej wpływ na Twój organizm. Aby dowiedzieć się więcej o kofeinie i kawie, odwiedź Caffeine Informer. Kofeina w kawie wpływa na centralny układ nerwowy. Substancja chemiczna zwiększa epinefrynę, hormon związany ze stresem i reakcją "walcz lub uciekaj". Hamuje produkcję serotoniny, która jest związana z relaksem. Dlatego kofeina jest znana z tego, że podnosi nasz nastrój i zwiększa tętno. Jednak pomimo korzystnych efektów, zbyt duża ilość kofeiny może mieć negatywne skutki uboczne. Jak w przypadku każdego leku, ważne jest, aby monitorować kofeinę w kawie dla optymalnego zdrowia. Choć kofeina nie jest uważana za substancję zakazaną w ramach listy zakazanej Światowego Kodeksu Antydopingowego 2015, Australijski Instytut Sportu wymienia ją w substancjach grupy A. Substancje te są wspierane przez protokoły najlepszych praktyk. Sportowcy powinni zapoznać się z przepisami antydopingowymi swojego sportu, aby ustalić, czy kofeina jest dla nich odpowiednia. Uzależnienie od kofeiny jest poważnym stanem i powinno być traktowane jako takie. Należy skontaktować się z lekarzem lub linią bezpośrednią, jeśli podejrzewasz, że możesz mieć uzależnienie od kofeiny.
Typy kawy
Czy jesteś miłośnikiem kawy, czy tylko ciekawskim, istnieje wiele różnych rodzajów kawy. Niezależnie od tego, czy wolisz ją na gorąco, czy na zimno, istnieje wiele różnych rodzajów palenia, typów i składników, których możesz użyć do przygotowania idealnej filiżanki. Oto kilka najbardziej powszechnych, jak również procesy stosowane do ich produkcji. Ponad połowa populacji w Stanach Zjednoczonych pije kawę, co czyni ją niezwykle popularnym napojem wśród wielu różnych typów ludzi. Najpopularniejszym rodzajem kawy w Stanach Zjednoczonych jest Arabica. Ten typ ma słodszy, mniej kwaśny smak i jest uprawiany na wysokich wysokościach w obszarach z dużą ilością deszczu. Brazylia jest wiodącym światowym eksporterem ziaren Arabiki. Pomimo swojej popularności, ten rodzaj kawy wymaga starannego przycinania i stałej uwagi na czynniki środowiskowe. Ponadto, gatunek Coffee arabica jest bardzo podatny na choroby. Z tych powodów jest to napój popularny wśród miłośników kawy. Espresso jest podstawą większości kaw. Prawie wszystkie wymienione poniżej rodzaje zawierają espresso. Główną różnicą między espresso a innymi kawami jest to, czy zawierają one mleko, czy nie. Espresso jest często błędnie wymawiane jako "expresso" przez wiele osób, więc musisz być tego świadomy. Espresso jest podawane jako pojedynczy strzał, więc łatwo je wypić za jednym razem, podczas gdy większość innych rodzajów kawy jest mieszana z mlekiem. Jednak można również uzyskać kawę w filiżance zwieńczonej mlekiem lub cukrem.
Zalety zdrowotne
Wiele osób wie, że kawa ma kilka korzyści zdrowotnych. Poprawia zdrowie psychiczne i fizyczne, dodaje energii, a nawet może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób. Ostatnie badania powiązały kawę z obniżonym wskaźnikiem zgonów. Korzyści zdrowotne płynące z kawy wykraczają poza jej właściwości antyoksydacyjne. Poniżej przedstawiamy kilka sposobów, w jaki picie kawy może przynieść korzyści Twojemu organizmowi. Filiżanka kawy może sprawić, że będziesz szczęśliwszy, bardziej czujny i skoncentrowany. Ponadto, kawa może zwiększyć wydajność sportową, co jest ogromną premią!Umiarkowane spożycie kawy nie wydaje się powodować wad wrodzonych u dzieci. Jednak niektóre badania wykazały, że umiarkowane spożycie kawy nie jest związane z wysokim ryzykiem śmierci płodu, przedwczesnego porodu lub niepłodności u ludzi. Jedno z badań wykazało nawet, że umiarkowane ilości kawy mogą zmniejszyć ryzyko martwego urodzenia u małp. Małpy, które piją osiem filiżanek kawy dziennie, doświadczyły wysokiego wskaźnika martwych urodzeń. Aby zmaksymalizować korzyści zdrowotne płynące z kawy, naukowcy zalecają, aby kobiety w ciąży unikały przekraczania tego limitu. Postrzeganie przez konsumentów korzyści zdrowotnych kawy znacznie się różni. Tylko 16% konsumentów w USA jest świadomych jej zalet, a 66% ogranicza jej spożycie. Podobnie w Europie, społeczeństwo jest zdezorientowane. Prawie połowa europejskich konsumentów uważa, że kawa jest szkodliwa dla ich zdrowia. Ostatnio wzrosło spożycie napojów na bazie zielonej kawy. Uważa się, że mają one korzystne działanie antyoksydacyjne. Korzyści zdrowotne wynikające z picia kawy mogą być warte poznania!
Rola kofeiny w zmniejszaniu ryzyka depresji
Jedno z ciekawszych ostatnich badań dotyczących kawy i depresji powiązało ją z niższym ryzykiem wystąpienia tego schorzenia. Na przykład badanie z Finlandii powiązało codzienne spożywanie herbaty i kawy z niższym ryzykiem wystąpienia tego zaburzenia. Może to wynikać z faktu, że kofeina zwiększa ilość neuroprzekaźników w mózgu, które są związane z depresją. Ponadto, kofeina może zwiększać czujność. Jednak ten efekt nie jest w pełni zrozumiały. W badaniu opublikowanym w Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, naukowcy stwierdzili, że spożycie kawy było związane z niższym ryzykiem depresji. Jednak w badaniu nie przyjrzano się wpływowi kofeiny na osoby, które piły napoje inne niż kawa. Ponadto badacze nie wzięli pod uwagę osób pijących więcej niż jedną filiżankę kawy dziennie. Może to wynikać z niewystarczającej mocy badania. Wyniki badania nie były rozstrzygające dla związku między spożyciem kawy a ryzykiem depresji. Naukowcy oparli swoje ustalenia na badaniu kobiet, które nie wykazywały objawów zaburzeń depresyjnych w 1996 roku, a także zbadali częstość występowania depresji u osób spożywających inne źródła kofeiny. Wyniki te sugerują, że picie kawy może obniżać ryzyko depresji u tych kobiet. Potrzebne są dalsze badania, aby określić, czy spożycie kofeiny jest bezpośrednio związane z obniżeniem depresji.
Sposoby picia kawy
Pomimo tego, że jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, picie kawy nie jest tradycją w Ameryce. Chociaż ma wiele korzyści zdrowotnych, kofeina napędzała również rozwój cywilizacji. Oprócz dostarczania energii, aby przejść przez ponury dzień pracy, kawa może również sprawić, że poczujesz się lepiej ogólnie. Oto kilka sposobów na picie kawy, aby czerpać te korzyści. Zważ ryzyko i korzyści, i dowiedz się, która metoda jest dla Ciebie odpowiednia! Naturalne słodziki. Możesz zdecydować się na niesłodzone mleka na bazie roślin lub spróbować stewii. Te alternatywy mają mniej cukru niż mleko krowie i pomogą zmniejszyć spożycie tłuszczów nasyconych. Są jednak pewne rzeczy, o których powinieneś pamiętać, wybierając słodzik do kawy. Upewnij się, że ten, który wybierzesz, ma mniej niż 3 gramy cukru. Alternatywnie, możesz dodać posypkę cynamonu lub gałki muszkatołowej do swojej filiżanki kawy. Z Originating w prowincji Kaffa w Etiopii, kawa rozprzestrzeniła się na całym świecie i stała się integralną częścią kultury. Każdego dnia na całym świecie wypija się około 2,25 miliarda filiżanek kawy. Jest to doświadczenie kulturowe. Odkryj kilka z wielu sposobów picia kawy i znajdź swój nowy ulubiony! Rozważ te sugestie, gdy następnym razem usiądziesz do picia kawy. Zanurz się w kulturze i ciesz się swoim porannym napojem!
Wpływ kofeiny na endometriozę
Istnieją mieszane doniesienia na temat wpływu kawy na endometriozę. Jednak niedawny przegląd systematyczny ocenił badania dotyczące wpływu kawy na endometriozę. W przeglądzie uwzględniono artykuły opublikowane przed styczniem 2013 roku i stwierdzono, że spożycie kawy nie jest znacząco związane z endometriozą. W jednym badaniu stwierdzono jednak związek między spożyciem kofeiny a obecnością endometriozy. Jednak związek ten nie był statystycznie istotny, a ryzyko błędu było wysokie w badaniu. Choć mechanizm wpływu kawy na endometriozę nadal nie jest w pełni zrozumiały, wyniki poprzednich badań pokazują, że kawa może zwiększyć ból i stan zapalny. Ponieważ te obszary są już w stanie zapalnym, kofeina pogarsza sytuację. Ale w inny sposób, kofeina może również zwiększyć produkcję estrogenu. Wysoki poziom estrogenu został powiązany z endometriozą, a kobiety z tym stanem zazwyczaj produkują większe ilości estrogenu niż inne kobiety. Badania nad wpływem kawy na endometriozę były mieszane. Kilka badań sugerowało, że kawa może zwiększyć ilość estrogenów produkowanych przez organizm, ale ten związek nie jest jeszcze rozstrzygający. Istnieje jednak możliwość zmniejszenia ryzyka wystąpienia endometriozy poprzez ograniczenie spożycia tego popularnego napoju. Ponadto, pomijanie kawy całkowicie może pomóc złagodzić objawy endometriozy.
Stworzone przy współpracy ogrodzeniaplastikowe.pl