Naturalne farbowanie jajek na Wielkanoc
Nie chcesz używać chemicznych barwników do barwienia jajek? W takim razie dlaczego na tegoroczną Wielkanoc nie spróbować pokolorować ich w naturalny sposób? Sprawdź, jak farbować pisanki kurkumą, cebulą, burakami i innymi produktami, które znajdziesz w swojej kuchni! Zdrowo, bezpiecznie, tanio i ekologicznie na Wielkanoc. Więcej poniżej!
Naturalne farbowanie pisanek – co jest potrzebne, aby uzyskać ładny kolor?
Farbowanie jajek w sposób naturalny nie jest nowością. Robiły to nasze babcie zanim pojawiły się sztuczne farbki, barwniki, pisaki i naklejki. Barwienie jajek w ten sposób robi się obecnie "modne", ze względu na coraz większą świadomość społeczeństwa na temat zdrowia i ekologii.
Barwienie jajek naturalnymi metodami jest również ekonomiczne, ze względu na to, że można wykorzystać resztki, np. skórkę cebuli lub buraka. Taki sposób barwienia jajek jest też frajdą i edukacją dla dzieci, które mogą obserwować, jak jajka magicznie zmieniają kolor przy użyciu naturalnych produktów. Rośliny swoje kolory zawdzięczają właśnie naturalnym barwnikom.
Co jest potrzebne, aby cieszyć się kolorami tęczy w koszyczku wielkanocnym?
Czerwony: skórka z czerwonej cebuli, burak.
Niebiesko-fioletowy: czerwona kapusta, sok z czarnego bzu.
Zielony (przełamany brązem): liście pokrzywy, szpinak, świeża mięta.
Żółty/Pomarańczowy: kwiaty rumianku, kurkuma (mielona lub świeża), liście brzozy.
Uwaga: kurkuma trwale farbuje tkaniny!
Brązowy: fusy z kawy, żółte łupiny cebuli, czarna herbata.
Efekt końcowy zależy od długości barwienia i ilości użytego barwnika. Można przygotowywać się wcześniej do świąt, zbierając np. łupiny cebuli zamiast je wyrzucać. Im więcej użytego barwnika a im mniej wody, tym mocniejszy będzie rezultat.
Jak farbować naturalnie jajka? Metoda "na zimno"
Metoda barwienia "na zimno" jest bezpieczniejsza, jeżeli to dzieci mają barwić jajka. Jaja nie są gotowane w kolorowym bulionie, ale leżą w schłodzonych kolorowych roztworach, więc nie ma ryzyka poparzenia się, tak jak przy farbowaniu "na ciepło". Metoda ta polega na włożeniu do ugotowanego "bulionu" z wybranym barwnikiem ugotowanych na twardo jajek. Następnie należy pozostawić je na określony czas, najlepiej na kilka godzin, a nawet na całą noc. Skorupka będzie powoli nabierać koloru, ale bez obaw, kolor ma szansę stać się intensywny – zwłaszcza jeżeli użyjemy jajek z białą skorupką. Aby kolor był utrwalony można dodać pod koniec barwienia odrobinę octu. Bez przecedzenia wywaru, jajka mogą zabarwić się nierówno. Takie nieregularne zabarwienie można uznać jednak za ozdobę. Aby uzyskać wzór na pisance, można wsadzić jajko w uciętą, starą rajstopę, do środka wsadzić np. listek i zawiązać rajstopę z obydwóch stron i moczyć w przecedzonym wywarze.
Metoda barwienia "na ciepło"
Ten sposób barwienia polega na włożeniu surowych jajek do zimnej wody z barwnikiem i ugotowaniu. Jest to metoda zdecydowanie dużo szybsza. Do garnka należy wsadzić np. czerwone łupiny cebuli, następnie na nie ułożyć jajka i na górę znów ułożyć łupiny, zalać zimną wodą, dodać 2/3 łyżki octu, odrobinę soli i ugotować jajka. Można je wyciągać po kolei w krótkich odstępach czasu, wówczas każde jajko będzie miało inną intensywność zabarwienia.
Brązowe czy białe jajka do kolorowania?
Możesz farbować zarówno brązowe, jak i białe jajka naturalnymi barwnikami do jaj. Jednak efekt kolorystyczny będzie się różnić: w przypadku jaj białych kolory będą mocniejsze i jaśniejsze, w przypadku jaj brązowych będą bardziej stonowane i ciemniejsze. Jeżeli jajko ma oznaczenie (pieczątkę), można go łatwo usunąć za pomocą octu. Warto wybierać jajka z wolnego wybiegu, które mają grubszą skorupkę. Taka lepiej nadaje się do barwienia.
Wskazówka: po osuszeniu zafarbowanego jajka, przetrzyj je delikatnie olejem roślinnym, żeby pięknie błyszczały.
Artykuł został opracowany przez autorkę bloga o endometriozie i zdrowiu, Endodziewczyna.pl