Suplementy i ich rola w prawidłowej diecie człowieka
Rola produktów wzbogaconych i suplementów diety w dostarczaniu witamin i składników mineralnych jest istotna, a z analizy rynku wynika, że będzie się jeszcze zwiększała. W tym kontekście należy zdecydowanie podkreślić potrzebę właściwego planowania jadłospisów, aby ich urozmaicona forma nie wprowadzała nadmiaru energii, a dostarczała odpowiednią ilość makro- mikroskładników. Żywność jest złożonym medium, które działa kompleksowo i jest bardziej efektywne w uzyskiwaniu prozdrowotnych efektów niż stosowanie suplementów diety. Suplementy diety mogą mieć jednak zastosowanie w żywieniu w niektórych stanach fizjologicznych, w pewnych okresach czasowych, uzupełniając niezbędne witaminy i składniki mineralne, ale powinny być starannie dobrane pod względem składu do aktualnego zapotrzebowania stosującej je osoby. Istotną rolę mogą spełniać produkty wzbogacane, które stają się dobrym źródłem danego składnika, a równocześnie - jako produkty spożywcze o typowej formie i nieco zmodyfikowanym składzie - na ogół nie powodują jego nadmiernego spożycia. Ważne jest, aby dzienne pobranie witamin i składników mineralnych ze wszystkich źródeł (tradycyjna dieta, produkty wzbogacane, suplementy diety) było zbilansowane i nie przekraczało tolerowanego dziennego pobrania. Więcej poniżej!
W typowych warunkach życia odpowiednia i zróżnicowana dieta dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych dla prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia. Również ustalenia Międzynarodowej Konferencji Żywieniowej odbywającej się w 1992 r. w Rzymie określały, że niedobory składników odżywczych można eliminować przede wszystkim przez spożywanie urozmaiconej diety, a także drogą wzbogacania żywności w brakujące składniki odżywcze i tylko w niektórych przypadkach poprzez stosowanie okresowo suplementów diety.
Produkty spożywcze jako złożone chemicznie media niosą ze sobą szereg niezbędnych składników odżywczych. Jak wskazują autorzy mogą również, w przypadkach braku przestrzegania zasad higieny, być przyczyną zatruć pokarmowych oraz wnosić liczne zanieczyszczenia, a także związki toksyczne. Całość tych zagadnień składa się na ogólne pojęcie bezpieczeństwa żywności.
Aktualne badania dotyczące pokrycia zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze wykazują, że idealna sytuacja zaspokojenia potrzeb żywieniowych przez wszystkie grupy populacyjne nie zostaje osiągnięta dla wszystkich witamin i składników mineralnych nawet w krajach europejskich. Pewne niedobory składników odżywczych, aczkolwiek niezbyt częste, są obserwowane również w Unii Europejskiej. Zmiany sytuacji socjo-ekonomicznej i stylu życia doprowadziły do zmiany zwyczajów żywieniowych oraz wpłynęły na zmianę zapotrzebowania na poszczególne składniki. Dodatkowo rozwój wiedzy naukowej wskazuje, że zawartość niektórych składników w diecie powinna być wyższa niż wskazują aktualne zalecenia, z uwagi na ich działanie ochronne w odniesieniu do chorób cywilizacyjnych.
Również sytuacja epidemiologiczna w Polsce wskazuje na występowanie znaczącej liczby przypadków chorób związanych z nieodpowiednim stylem życia i wadliwym żywieniem. Dotyczy to m.in. otyłości, chorób układu krążenia i nowotworów. Jednym z kierunków’ w dążeniu do zmniejszania ryzyka występowania chorób cywilizacyjnych jest poprawa modelu żywienia.
Współczesny człowiek ma mało ruchu, lubi jeść, ma zatem tendencje do nadwagi. Z tego względu powinien ograniczyć spożywaną energię. W diecie o obniżonej wartości energetycznej występują trudności w pokryciu zapotrzebowania na mikro- i makroskładniki, które muszą być dodatkowo dostarczane. W tym celu mogą być stosowane zarówno produkty wzbogacane, jak i suplementy diety, jednakże należy pamiętać, że podstawowym celem musi pozostać stosowanie urozmaiconej i zbilansowanej diety.
Również w niektórych stanach fizjologicznych, takich jak: ciąża, laktacja, rekonwalescencja, lub w czasie znacznego wysiłku fizycznego, a także zależnie od pory roku np. okres zimowo-wiosenny, występuje zwiększenie zapotrzebowania na składniki odżywcze i wówczas może zachodzić potrzeba ich uzupełniania w diecie poprzez wprowadzanie produktów wzbogaconych lub suplementów diety.
Z uwagi na możliwe problemy z zaspokojeniem potrzeb żywieniowych, występujące częściej w omawianych grupach, uzupełnianie diety sugerowane jest przeważnie w przypadku dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży, ludzi starszych (o obniżonej przyswajalności witamin i składników mineralnych oraz spożywających mniej żywności), osób stosujących diety specjalne np. wegetariańskie, odchudzające itp., osób biorących leki, zwłaszcza antybiotyki oraz palaczy. Suplementacja zalecana jest również sportowcom i osobom ciężko pracującym fizycznie o wysokim wzroście i dużej masie ciała, ze względu na szczególnie duże zapotrzebowanie na składniki odżywcze, Inną grupą wymagającą powszechnej suplementacji są kobiety w wieku rozrodczym, dla których sformułowano zalecenia wynikające z prowadzenia w Polsce pierwotnej profilaktyki wad cewy nerwowej. Zalecenia te określają, iż każda kobieta w wieku rozrodczym mogąca zajść w ciążę powinna spożywać dodatkowo 0,4 mg kwasu foliowego dziennie w formie suplementów lub z żywności wzbogacanej.
Jako że witaminy są najbardziej wrażliwymi składnikami naszego pożywienia i ulegają największym stratom podczas przetwarzania żywności, ich dodatek do wybranych produktów spożywczych lub spożywanie w odpowiednich ilościach suplementów może mieć korzystny efekt prozdrowotny. Natomiast wzbogacanie żywności w składniki mineralne należy traktować z dużą ostrożnością, ze względu na możliwość wystąpienia niekorzystnych dla zdrowia interakcji i zaburzeń w gospodarce mineralnej w organizmie. Z tego względu również zawartość składników mineralnych w suplementach diety powinna być rozważnie dobrana.
Niezwykle aktualną kwestią staje się w tym kontekście analiza korzyści i zagrożeń wynikających ze stosowania suplementacji diety oraz wzbogacania żywności .Bezpieczny zakres spożycia witamin i składników mineralnych Zarówno niedobory, jak i nadmierne spożycie poszczególnych składników powoduje pojawienie się określonych efektów ubocznych lub nawet zmian chorobowych. Z tego względu poza wartościami zalecanymi dla wielu witamin i składników mineralnych wyznaczono również górny tolerowany (bezpieczny) poziom spożycia (upper tolerable safe level of intake) określany skrótowo jako UL. Pomiędzy wartością zalecaną a UL znajduje się strefa bezpiecznego spożycia danego składnika.
Rozpatrując kwestie bezpieczeństwa należy również zwrócić uwagę na zalecenia prewencyjne Polskiej Komisji ds. Kontroli Zaburzeń z Niedoboru Jodu i Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego. Podkreślają one, że przed rozpoczęciem podawania preparatów zawierających jod należy, szczególnie u kobiet w ciąży, sprawdzić stężenie jodu w moczu z uwagi na ryzyko wystąpienia tyreotoksykozy indukowanej jodem u osób należących do grup ryzyka, tj. z autonomicznym guzkiem tarczycy lub subklinicznymi formami choroby Graves-Basedowa. Inną ważną kwestią z punktu widzenia bezpieczeństwa jest fakt, że zawartość kwasu foliowego w suplementach dochodzi do 1 mg, czyli dawki równej UL, co prowadzić może do maskowania niedoborów witaminy Bn, zwłaszcza u osób starszych, a w związku z tym do nasilania się niekorzystnych objawów neurologicznych.
Wysokojakościowe teksty naukowe i specjalistyczne http://publikacje-naukowe.eu to serwis działający w obszarach branży naukowej i eksperckiej |