Jak sterylizować przedmioty kuchenne
Jeśli nie jesteś pewien, jak sterylizować przedmioty kuchenne, ważne jest, aby postępować zgodnie z dwoma etapami. Pierwszy krok obejmuje czyszczenie, a drugi sanityzację. Może się wydawać, że to dużo kroków, ale zdziwiłbyś się, jak wiele rzeczy w Twojej kuchni może być siedliskiem mikroorganizmów chorobotwórczych. W rzeczywistości, ponad 2000 tych szkodliwych zarazków jest powszechnie spotykanych w kuchni! Więcej poniżej!
W tym artykule
Ścierki do naczyń
Nie wystarczy umyć ręce przed dotknięciem ściereczek do naczyń w kuchni. Naczynia mogą być siedliskiem bakterii. Utrzymywanie tego obszaru w czystości i wolnym od zarazków jest niezbędne, aby uniknąć chorób przenoszonych przez żywność. Ręczniki do naczyń są najczęstszym źródłem zakażenia bakteryjnego w kuchni. Naukowcy z Uniwersytetu w Mauritiusie odkryli, że prawie połowa wszystkich ścierek do naczyń zawierała bakterie. Bakterie, które znaleźli, wahały się od E. coli przez Enterococcus species do Staphylococcus aureus.
W ostatnim badaniu Food Protection Trends naukowcy zbadali 82 ścierki do naczyń pochodzące z gospodarstw domowych w USA i Kanadzie. Odkryli, że jeden na cztery miał bakterie coli, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. W rzeczywistości jeden na cztery z tych ręczników zawierał bakterię E. coli, która jest obecna w kale wszystkich zwierząt ciepłokrwistych, w tym ludzi. Ponadto jedna czwarta ręczników zawierała Salmonellę, która jest jedną z najczęstszych bakterii mogących wywołać chorobę.
Proces sterylizacji ścierek do naczyń może być dość prosty. Aby rozpocząć, gotuj ścierki do naczyń w rondlu przez 15 minut. Proces ten zabija bakterie i inne zarazki, które mogą powodować nieprzyjemny zapach. Po ugotowaniu możesz użyć sody oczyszczonej, aby usunąć nieprzyjemne zapachy i plamy. Po zakończeniu możesz powiesić je do wyschnięcia. Jeśli masz więcej niż jeden rodzaj ścierek do naczyń, upewnij się, że masz ich wiele.
Patelnie do naczyń
Jeśli jesteś zmęczony używaniem naczyń do czyszczenia i odkażania naczyń, rozważ zakup zmywarki. Narzędzia te pozwolą Ci odkazić naczynia kuchenne bez użycia ostrego detergentu lub gorącej wody. Sterilite 12 Quart Dishpan to doskonały wybór dla wielu podstawowych potrzeb domowych. Ponieważ pasuje do standardowego zlewu o podwójnej wielkości, jest łatwy do czyszczenia, a jednocześnie pozwala na korzystanie ze zlewu o ograniczonej przestrzeni. Jest łatwy do sanityzacji i wyposażony w dwa uchwyty dla wygodnego, łatwego przenoszenia. W przeciwieństwie do naczyń ze szkła lub stali nierdzewnej, ta szufelka jest wykonana z trwałego tworzywa sztucznego, dzięki czemu łatwo utrzymać ją w czystości.
Podczas używania misek do odkażania kuchni, ważne jest, aby postępować zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi ich prawidłowego używania. Użyj niewielkiej ilości mydła do pierwszego naczynia, a resztę do drugiego. Jeżeli woda staje się tłusta lub zbyt szybko stygnie, należy ją spuścić i położyć naczynia do wyschnięcia. Ta sama procedura dotyczy garnków i patelni. W drugim naczyniu powinno być kilka centymetrów gorącej wody, a w pierwszym tylko kilka kropel płynu.
Innym skutecznym sposobem na odkażenie naczyń kuchennych jest moczenie ich w gorącej wodzie przez 15 do 30 minut. Ta metoda pomoże usunąć przyklejone jedzenie i tłuszcz z Twoich naczyń. Ta metoda może zająć więcej czasu, ale dzięki niej uzyskasz czystszą kuchnię w krótszym czasie. Jeśli martwisz się o sanityzację swoich naczyń, spróbuj namoczyć je w gorącej wodzie przez co najmniej 15 minut przed ich umyciem.
Garnki
Poza tym, że jest przyjazna dla środowiska, sterylizacja garnków w kuchni może zapobiec zanieczyszczeniu żywności. Sterylizacja może również zapobiec zachorowaniom spowodowanym używaniem zanieczyszczonych garnków. Proces ten może zapobiec ponownemu zakażeniu osób chorych i promować lepszą higienę żywności w miejscach, gdzie takie praktyki nie są rozpowszechnione. Na szczęście istnieje wiele łatwych sposobów na sterylizację garnków w Twojej kuchni. Metody te zostały opisane poniżej.
Gotująca się woda to doskonała metoda na odkażanie garnków i przyborów kuchennych. Gotowanie wody w temperaturze co najmniej 171 stopni Fahrenheita zabije bakterie i wirusy. Po zanurzeniu, woda musi pozostać wrząca przez 10 minut, lub do momentu, gdy będzie czysta i bezpieczna do użycia. Umieść duże garnki w głębokim pojemniku lub zlewie, aby uniknąć zanieczyszczenia. EPA i FDA zatwierdzają wiele wspólnych środków czyszczących, w tym wybielacz.
Obróbka parowa to kolejna metoda sterylizacji sprzętu kuchennego. Para jest gorętsza niż woda i szybciej niszczy zarazki i bakterie. Para pod ciśnieniem pomaga również usunąć zapieczone tłuszcze. Obróbka parą jest bezpieczna dla większości metali, ale jest niebezpieczna dla pracowników. Podczas pracy z parą zawsze należy nosić sprzęt ochronny. Po zakończeniu procesu sprzęt jest gotowy do ponownego użycia. Podczas gdy sterylizacja parowa jest świetnym sposobem na odkażenie garnków i patelni, nie zawsze wystarcza, aby zapewnić higienę naczyń kuchennych.
Patelnie
Patelnie w kuchni można odkazić na dwa sposoby. Po pierwsze, możesz użyć funkcji sanityzacji w swojej zmywarce. Po drugie, możesz spróbować zastosować metodę domową. W obu przypadkach ekstremalne temperatury zniszczą bakterie i zarazki znajdujące się na powierzchni patelni. Pamiętaj, że mycie ręczne nie zapewni dokładnego oczyszczenia patelni. Co więcej, pobrudzisz sobie ręce, ponieważ do szorowania będziesz używać szorowarki lub gąbki.
Po trzecie, możesz użyć sody oczyszczonej do usunięcia uporczywych resztek jedzenia. Wymieszanie sody oczyszczonej z gorącą wodą radykalnie zmyje resztki jedzenia i twardy tłuszcz. Co więcej, ta kombinacja zabije również wszelkie zarazki utrzymujące się na patelni. Pomoże również usunąć trudne plamy i resztki jedzenia. Wreszcie, możesz użyć gorącej wody z sodą oczyszczoną lub solą do czyszczenia patelni ze stali nierdzewnej. Ale pamiętaj, aby dokładnie wypłukać patelnie po użyciu tych metod.
Czyszczenie i sanityzacja patelni i garnków jest niezbędna dla zdrowej kuchni. Bez odpowiedniego czyszczenia, bakterie, pleśń i drożdże będą mogły się rozwijać i kwitnąć. Nie wspominając o tym, że brudne naczynia kuchenne mogą powodować zatrucia pokarmowe, jeśli nie są regularnie odkażane. Dlatego należy regularnie dezynfekować patelnie i garnki za pomocą gorącej wody i silnego roztworu dezynfekującego.
Sterylizacja parowa
Sterylizacja parowa przedmiotów kuchennych może być stosowana do zabijania zarazków i bakterii. Proces ten jest bezpieczny dla większości artykułów spożywczych i może być stosowany do dezynfekcji zapasów wody, sprzętu i pojemników. Istnieją trzy główne typy sterylizacji parowej: grawitacja, próżnia wstępna i impuls ciśnieniowy płukania parowego. Cykl SFPP jest najczęściej stosowany. Usuwa on ponad 95% bakterii i zarodników. Cykl SFPP jest preferowany do sterylizacji małych przedmiotów i puszek.
Elektryczne sterylizatory parowe zabijają 99,9% bakterii i zarazków oraz posiadają automatyczne wyłączenie. Innym rodzajem sterylizatora parowego jest ten nadający się do mikrofalówki. To urządzenie sterylizuje do sześciu 11-uncjowych butelek w ciągu sześciu minut. Posiada mechanizm automatycznego wyłączania i może utrzymywać przedmioty do 24 godzin. Jego poziom sterylności jest wystarczająco wysoki, aby zabić 99% szkodliwych bakterii i zarazków. Niezależnie od tego, jaki rodzaj maszyny do sterylizacji wybierzesz, sterylizacja parowa przedmiotów kuchennych jest ważna.
Różne obróbki cieplne mogą być stosowane do sterylizacji przedmiotów kuchennych. Na przykład, obróbka ciśnieniowa jest opcją, która sterylizuje szeroki zakres artykułów spożywczych. Metody gotowania pod ciśnieniem mogą być szczególnie skuteczne w przypadku produktów o niskiej kwasowości. Jednak metody te wymagają zakwaszenia, aby osiągnąć poziom pH żywności niekwaśnej. W związku z tym władze zajmujące się obróbką termiczną powinny nadzorować proces, aby zapobiec zanieczyszczeniu. A jeśli sterylizacja parowa nie jest zalecana w Twojej kuchni, możesz zamiast niej zdecydować się na gotowanie pod ciśnieniem.
Rozcieńczony wybielacz chlorowy
Jeden sposób bezpiecznie i skutecznie sterylizować twój kuchnię jest rozcieńczać chlorowego wybielacz, także znać jako HTH, z wodą. To rozwiązanie jest niedrogie, bezpieczne i skuteczne. Najlepiej jest używać rozcieńczonego roztworu, ponieważ roztwór zawiera więcej niż wystarczająco dużo wybielacza, aby skutecznie zdezynfekować dużą powierzchnię. Aby używać go bezpiecznie, upewnij się, że postępujesz zgodnie z instrukcjami na etykiecie i dokładnie wykonujesz proces. Aby wysterylizować swoją kuchnię, wykonaj poniższe kroki.
Aby przygotować rozcieńczony roztwór wybielacza, wystarczy wymieszać jedną łyżeczkę płynnego wybielacza chlorowego z galonem ciepłej wody. Następnie można przetrzeć zanieczyszczone powierzchnie, takie jak zlewy, blaty, deski do krojenia i szuflady lodówki. Możesz również użyć roztworu wybielacza do dezynfekcji urządzeń kuchennych. Roztwór wybielacza powinien być przechowywany z dala od dzieci i zwierząt domowych. Dzieje się tak dlatego, że może on uwalniać toksyczny gaz po zmieszaniu z innymi roztworami czyszczącymi.
Aby bezpiecznie używać roztworu wybielacza, upewnij się, że nosisz ochronne okulary, gumowe rękawice i plastikowe rękawice. Upewnij się, że utrzymujesz dobrą wentylację, gdy używasz go w zamkniętej przestrzeni. Przechowywać go w dobrze wentylowanym miejscu, poza zasięgiem dzieci i z dala od źródeł ciepła. Ponieważ wybielacz jest silnym środkiem dezynfekującym, powinien być stosowany w środowisku o dobrej cyrkulacji powietrza. W ten sposób roztwór wybielacza nie spowoduje pogorszenia jakości.
Artykuł został stworzony we współpracy z naprawaploterow.pl