Twoja kuchnia a kuchnia indyjska!

Gdy spytasz przeciętnego Polaka o kuchnię indyjską, bez wahania odpowie ci "Nie wiem, nie znam się, spieszę się na schabowego z kapustą i ziemniaczkami.". Gdy zapytasz typowego brodatego hipsterwarszawiaka wychodzącego ze Starbucksa, może powie ci o curry, lub o kurczaku Tika Masala. Jednak kuchnia hinduska to o wiele więcej niż tylko curry – zwłaszcza że kurczak tikka masala jest brytyjską potrawą, tylko stylizowaną na hinduską. Indie to drugi najludniejszy kraj świata – mówi się tam w ponad półtora tysiąca języków, i oznacza to prawie tyle samo rodzajów kuchni. Więcej poniżej!

Potrawy azjatyckie
Potrawy azjatyckie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Foto: Whitepress.pl

Nie chcemy tu podawać listy przepisów – te łatwo znajdziesz w naszym serwisie. Jeśli jednak masz apetyt na indyjską kuchnię, warto samemu zacząć przygotować składniki. Zacznij od przypraw – każdy chyba wie, że kuchnia indyjska jest stereotypowo bardzo pikantna. W sklepach znajdziesz kurkumę, kolendrę, kmin rzymski (dobry zamiennik adżwanu), papryczki chilli oraz gorczycę (nie używaj gotowej musztardy). W sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz kozieradkę (tzw. fenugreek, w Indiach zwana methi, o charakterystycznym gorzkawym posmaku). Prażona mieszanka pikantnych i słodkich przypraw zwana garam masala jest dostępna w wielu sklepach, nie tylko indyjskich.

Tłuszcze i specjalne składniki

W Indiach – zależnie od regionu używa się wielu różnych rodzajów tłuszczy – w Polsce szukaj olejów kokosowych i musztardowych o charakterystycznym posmaku, na pewno dodadzą tekstury twojemu posiłkowi. Ghi – to rodzaj masło klarowanego, używany nawet w świętych rytuałach hinduizmu. Dzięki klarowaniu zawiera sam tłuszcz, inaczej niż masło, dzięki czemu idealnie nadaje się do głębokiego smażenia. Masło klarowane możesz kupić w większości supermarketów.

To, co mnie przekonuje do kuchni indyjskiej to niepowtarzalna mieszanka smaków. Tamaryszek zapewni kwaskowość, suche mango (amchur) łączy w sobie słodycz i kwas (eksperymentowałam z sokiem z limonek). W kuchni indyjskiej cukier to często tzw. jaggery – wyciąg z trzciny cukrowej zaierający wiele melasy, bogaty w mikroelementy. Trudno to znaleźć w naszych sklepach, dlatego używam po prostu cukru trzcinowego.

Narzędzia

Podstawą jest wałek do ciasta i dobra ciastownica – nasze polskie w zupełności wystarczą. Indyjski Kadai – rodzaj kotła czy patelni możesz zastapić chińskim wokiem lub podobną dużą patelnią (kadai ma nieco bardziej płaskie dno). Współcześnie w Indiach używa się też szybkowarów – są moim zdaniem niezastąpione przy gotowaniu ryżu.

Autorka jest pasjonatką orientalnej kuchni, pracuje jako stylistka dla sklepu zoio.pl

Wybrane dla Ciebie