Dieta 1000 kalorii – popularna i zdrowa?
Bez wątpienia to jedna z najpopularniejszych diet niskokalorycznych. Od kilkunastu lat znajduje się w czołówce rankingów programów żywnościowych mających na celu redukcję zbędnych kilogramów. Czy nadal wytrzymuje "konkurencję" ze strony bardziej dziś promowanych diet? Jakie są jej atuty i minusy? Więcej poniżej!
Tajemnicą sukcesu programu dietetycznego pt. dieta 1000 kalorii jest przede wszystkim skuteczność i łatwość w stosowaniu. Zdecydowanie najistotniejszą kwestią jest… silna wola, przynajmniej na początku stosowania tej diety.
Średnia dawka kalorii, jaką powinniśmy spożywać, gdy się nie odchudzamy, to min. 2000 – 2500 kcal dziennie.
Widzimy więc, że zmniejszenie tej racji do poziomu 1 tysiąca kalorii to dość duże wyzwanie, z drugiej strony nie można mówić o diecie 1000 kalorii, że jest to kolejna dieta-cud. Co prawda kolejne dni jej stosowania przynoszą bardzo dobry efekt (spadek masy o ok. 1 kg tygodniowo), ale przy zachowaniu rozsądku, na pewno ponownie nie przytyjemy. Diety nie powinno się stosować dłużej niż 4 – 5 tygodni. Co zrobić, żeby po tym okresie nie "rzucić" się na jedzenie?
Żywieniowy plan dnia
Podobnie jak w przypadku "normalnej" diety – musimy pamiętać o konieczności regularnego spożywania niewielkich posiłków, najlepiej 5 razy dziennie. Jak rozłożyć między nie 1000 kalorii? Na śniadanie powinno przypadać ok. 200 kcal, na drugie śniadanie – ok. 150, najwięcej kalorii powinniśmy spożyć podczas obiadu – 300-350 kcal, na podwieczorek przypada 100 kcal, na kolację - 200.
Częste spożywanie posiłków i długie przeżuwanie pomagają w "oszukaniu" odczucia głodu. Nie bez znaczenia jest również sposób przyrządzania posiłków – zaleca się spożywanie wielu surowych warzyw i owoców, a na ciepło – potraw pieczonych i gotowanych na parze. Smażenie samo w sobie nie jest zdrowe, poza tym powoduje, że kaloryczność potraw znacznie się zwiększa.
Powinniśmy także ograniczyć spożycie soli (która wpływa niekorzystnie nie tylko na ciśnienie tętnicze, ale również na proces trawienia). Jeśli sól – to najlepiej szara. Starajmy się jednak używać jej jak najmniej, podobnie jak cukru.
Jeśli nie wyobrażamy sobie funkcjonowania bez słodkiego smaku herbaty czy kawy, zastąpmy cukier naturalnymi, niskokalorycznymi zamiennikami, np. ksylitolem. Odradzamy natomiast sztuczne słodziki.
Podczas stosowania diety 1000 kcal zaleca się przyjmowanie dużej ilości płynów – chodzi tu przede wszystkim o wodę mineralną.
Dieta opiera się głównie na: warzywach, produktach zbożowych pełnoziarnistych, owocach, chudym nabiale (ale nie w niezdrowej wersji light) oraz na chudym mięsie. Ogranicza się spożywanie tłuszczów i węglowodanów prostych.
Podstawowe zalety diety 1000 kcal to: możliwość komponowania posiłków z powszechnie dostępnych składników, dość duże urozmaicenie (wystarczająca podaż witamin i minerałów), w miarę szybkie tempo gubienia kilogramów.
Oczywiście mogą się też pojawić problemy – choćby efekt jo-jo, jeśli zbyt szybko i nieewolucyjnie "wyjdziemy" z reżimu diety 1000 kcal. W przypadku chęci osiągnięcia szybszego efektu odchudzania, może się też zdarzyć "pokusa" dalszego redukowania kalorii, co zdecydowanie nie jest korzystne dla zdrowia.
Dlatego dieta 1000 kalorii polecana jest osobom dorosłym, względnie zdrowym i zmagającym się "jedynie" z nadwagą. W każdym innym przypadku (np. gdy cierpimy na otyłość albo choroby przewlekłe) koniecznie skonsultujmy możliwość stosowania tej diety z lekarzem i z dietetykiem.
Źródło: http://www.wygodnadieta.pl/